< Kennisbank

10 tips voor een converterende recruitment video

Lisa de Klijn 14 oktober 2022

Recruitment video's zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Steeds meer organisaties zetten een recruitment video in om nieuw personeel te werven. Dat is niet gek, want het gebruik van een video biedt veel voordelen ten opzichte van stilstaand beeld of geschreven tekst. Wist je bijvoorbeeld dat video’s voor meer clicks en leads zorgen dan geschreven tekst, omdat de kijker beeld beter onthoudt? Hoog tijd dus om een recruitment video te maken voor jouw organisatie!

Maar welke opties en varianten van recruitment video's zijn er eigenlijk allemaal? Hoe kan je een converterende video maken voor je eigen organisatie of vacature en hoe zet je ‘m dan in? Op deze vragen geven wij in deze blog antwoord en vertellen we je onze 10 gouden tips!

Vacaturevideo shoot WeAchieve

 

De verschillende vormen van recruitment video’s

Voordat we onze tips vrijgeven, leggen we je eerst uit welke verschillende soorten recruitment video’s er bestaan.
 

Employer brand video

Recruitment is meer dan enkel leads genereren. Natuurlijk is het werven van nieuw personeel het uiteindelijke doel, maar om dit te bereiken moet je in de huidige krappe arbeidsmarkt aan meer dingen denken. Misschien heb je al eens van employer branding gehoord. Kort gezegd werk je met je employer branding aan je imago als werkgever. Wat zijn de voordelen om bij jou te werken ten opzichte van je directe concurrenten? En wat kan je je huidige werknemers bieden om bij jou te blijven werken? Dit soort zaken breng je naar buiten door aan je employer brand te werken. Meer hierover leggen wij uit in deze blog

Een effectieve manier om je employer branding te communiceren is, je raad het al, door middel van een recruitment video. Voor onze klant HAPERT Aanhangwagens schoten wij een video om dit te realiseren. Het resultaat: medewerkers die op een oprechte manier vertellen waarom ze zo graag bij hun werkgever werken. De uitkomst zie je hieronder!

 

[pod1]
Vacature video

Naast een employer branding video bestaat de klassieke vacature video natuurlijk ook. In dit soort videos licht je een specifieke vacature uit en kan je binnen een minuut laten zien wat de functie inhoudt. Jouw unique selling points komen zo ook goed tot hun recht. Wij hebben een stappenplan geschreven voor het maken van een goede vacature video. 

 

Recruitment podcast video

Een wat langere variant van de recruitment video is het opnemen van een recruitment podcast. Met een podcast kan een organisatie echt in de diepte gaan over een functie en ook goed vragen wegnemen die een potentiële sollicitant wellicht heeft. Door de podcast ook op te nemen krijgt de kijker een beter beeld van de collega’s in de functie en ook van de werkomgeving wanneer de podcast op jouw locatie wordt opgenomen. 


Vacature song

Als laatste bestaat er ook nog de vacature song. Deze wordt nog niet zoveel gebruikt, maar wij als marketingbureau zijn er zeker mee bezig! Het grote voordeel van een vacature lied is dat het erg catchy is en echt blijft hangen. Qua tekst kan je in dit soort recruitment video de unique selling points van de functie meenemen, terwijl je afwisselt met sfeerbeelden die bij het werk passen. Wij hebben zo’n song geproduceerd voor InteraktContour. Benieuwd? Bekijk en luister ‘m hier. Let op: je krijgt de tekst niet meer uit je hoofd!

 

Waar moet je aan denken bij het maken van een recruitment video?

Nu je weet wat voor een soort recruitment video's je kan maken, leggen we je nu uit hoe je dit het beste kan doen om goede resultaten te bereiken. We geven je hier 10 verschillende tips voor die we je zeker aanraden om toe te passen.

 

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Zoals onze eigen videograaf altijd heel cliché benadrukt: een goed begin is het halve werk. Dit is bij het maken van een recruitment video ook echt waar. Je kan wel beginnen met filmen zonder enige voorbereiding, maar je zal dan niks met de losse shots kunnen omdat er geen geheel gecreëerd kan worden. Een goede recruitment video vereist een goed doordacht concept. Een die pakkend is en op een juiste manier de informatie overbrengt naar de kijker. Wij gebruiken zelf altijd een shotlist waarin het hele draaiboek en het hele script is uitgetypt.
 

2. Gebruik de juiste mensen

Om de geloofwaardigheid van de video te verhogen is het gebruik van de juiste mensen een belangrijke factor. Stel je voor dat jij als HR-medewerker, recruiter of eigenaar de hoofdpersoon bent in een vacature video voor de rol productiemedewerker. Hoe kan je dan uitleggen wat jou motiveert en drijft? Juist ja, dat is best moeilijk. Het gebruik van mensen die met oprechte passie kunnen vertellen zal de kwaliteit van jouw recruitment video verhogen. 

 

3. Beantwoord de vragen die kandidaten mogelijk hebben

Hoe meer vragen je al kan beantwoorden vóór een sollicitatie, hoe minder vragen een (potentiële) sollicitant nog moet stellen om te weten of jouw organisatie en eventueel openstaande functie een goede fit zijn. Mensen willen vaak weten hoe het is om te werken bij een bedrijf, wat voor soort mensen er werken en waarom zij er werken. Beantwoord deze vragen in je recruitment film en maak de keuze van de kijker om voor jouw organisatie te kiezen makkelijker.
 

4. Houd de video’s kort

Je recruitment video hoeft geen film te zijn. Afhankelijk van het type video, raden wij aan om de lengte tussen de 0.30 en 1.30 minuten te houden. Een bedrijfsvideo bijvoorbeeld mag gerust langer zijn dan een minuut om alles goed te laten zien, maar wanneer je werkt met verschillende persona’s of video-insteken kan je je video beter rond de 30 seconden houden.
 

5. Werk met recruitment persona’s of verschillende video-insteken

Zoals in tip 4 genoemd zijn persona’s of insteken een opkomend ding in recruitment video’s. Ze worden een steeds effectiever middel om je doelgroep (of dus juist verschillende doelgroepen) gepast te bereiken. Ieder mens heeft zijn eigen beweegredenen en voorkeuren en daar kan je door gebruik te maken van persona’s erg goed op inspelen. Neem als voorbeeld onze klant Thuiszorg Groot Gelre. Voor deze zorgorganisatie maakten wij een campagne rondom de vacature Huishoudelijk Ondersteuner. Om te benadrukken dat de organisatie erg divers en inclusief is, hebben wij ervoor gekozen om drie verschillende video’s te maken voor één functie: een video met een man, een studente en een volwassen vrouw. Daarnaast verschillen de behoeftes van kandidaten per levensfase vaak ook nogal. In de video van de volwassen vrouw hebben wij daarom de zekerheid van de vaste baan en vaste tijden benadrukt, wat niet vanzelfsprekend is in de zorg. In de video van de studente hebben wij juist benadrukt dat de werktijden ook flexibel kunnen zijn, want beide opties zijn mogelijk binnen de organisatie. Zo spraken wij met onze video’s in 1 klap meerdere doelgroepen aan die zich allemaal konden identificeren met de openstaande functie.

 

6. Voeg een converterende call to action toe

Iemand heeft je video helemaal afgekeken, doel bereikt? Niet als diegene niet weet waar hij of zij nu heen moet klikken, want jij bent een call to action vergeten. Zorg dat je dit voorkomt! Een call to action kan je op verschillende manieren in je recruitment film verwerken. Sowieso kan je in je edit een outro maken, waar de CTA al visueel staat beschreven. Daarnaast zal een geïnteresseerde kijker jouw organisatie of functie nog verder in detail willen zien. Hiervoor kan je een speciale landingspagina inrichten, waar alle nodige informatie duidelijk is beschreven. Voor jouw employer brand video zou je ook de link naar jouw werken-bij site of vacatureoverzicht kunnen toevoegen. 

 

7. Haal de juiste equipment en kennis in huis

Een goede recruitment video vereist niet de allerduurste apparatuur, maar een video gefilmd met je iPhone zal niet zo converteren als een video met een betere camera. Echter, volgens onze videograaf ben je er nog lang niet met alleen het hebben van een goede camera. Goede belichting is misschien nog wel belangrijker, aangezien dit sterk bijdraagt aan de sfeer die de video uitstraalt. Daarnaast is een zekere mate van technische kennis ook van belang bij het maken van een recruitment video. 

 

8. Kies passende muziek

Je zou misschien niet verwachten dat dit zoveel bijdraagt aan de kwaliteit van je video, want de muziek speelt toch alleen maar op de achtergrond? Toch is het zeker een relevant onderwerp. Toen wij laatst bezig waren met een video voor de functie machine operator zijn we er zelf nog eens achter gekomen. Met de video wilde wij stoere werkzaamheden uitlichten, maar door een verkeerd muziekje viel dit best wel in het niet. Door een ander muziekje te kiezen leek het ineens precies op wat wij in eerste instantie voor ogen hadden. Vergeet deze tip dus zeker niet!

 

9. Ondertitel je recruitment video

We zijn steeds meer met onze telefoons bezig en dus ook in drukke ruimtes of in het openbaar vervoer. Het is dan niet altijd mogelijk om video’s met het geluid aan te kijken. Een ondertiteling van je video’s biedt hier een oplossing voor. Zo kan je recruitment video meteen bekeken worden wanneer iemand ‘m ziet, want op een later moment zal dit hoogstwaarschijnlijk niet meer gebeuren. Daarnaast letten je kijkers dan extra goed op de tekst en komt de informatie dus beter binnen.

 

10. Adverteer je recruitment video (op de juiste plek)

Zo, je recruitment video is af! Nu zul je er nog voor moeten zorgen dat hij zichtbaar wordt onder jouw doelgroep. De meeste conversie valt te behalen op social media platformen, maar welke platformen dat zijn hangt af van jouw doelgroep. Je kan bij je huidige medewerkers nagaan op welke platformen zij actief zijn en er dan voor kiezen om jouw recruitment video ook op deze plekken te adverteren. Ook kun je gebruik maken van algemene arbeidsmarkt data. 

 

Hopelijk hebben we je met deze tips een goede basis gegeven om een converterende recruitment video te maken, maar we kunnen het ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt. Benieuwd hoe wij jouw vraagstuk zouden aanpakken, of wil je misschien wel een recruitment video laten maken? Wij sparren graag met je over de mogelijkheden voor jouw employer brand of vacature. Je kan contact met ons opnemen en ook de mogelijkheden zien, maar je kan ons ook direct bellen op 073 2340 84 of mailen naar hello@weachieve.nl.



Over de auteur
Lisa de Klijn

Als recruitment marketeer binnen WeAchieve ligt mijn specialisme vooral binnen de social advertisement. Het blijven zoeken naar de juiste doelgroep en juiste boodschap en dit continu optimaliseren is waar ik voldoening uit haal. Als de jongste van het team leer ik veel bij van mijn ervaren collega's op het gebied van (recruitment) marketing en behalen we samen dagelijks meer resultaat!

Meer uit onze kennisbank



Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.