< Kennisbank

Hoe plaats je succesvol een vacature op LinkedIn?

WeAchieve 9 januari 2024

Hoe plaats je succesvol een vacature op LinkedIn?


Ben jij op zoek naar de perfecte kandidaat voor een openstaande functie, maar lijkt het onmogelijk om deze te vinden? LinkedIn is met meer dan 9 miljoen gebruikers het zakelijke platform dat gebruikt wordt om de kandidaat te vinden die jouw team kan versterken. Maar hoe bereik je deze mensen via LinkedIn en hoe zorg je ervoor dat ze bij jou solliciteren? Deze vraag zullen we haarfijn voor je beantwoorden, zodat jij binnen no-time aan de slag kunt met het binnenhalen van die perfecte kandidaat!

De eerste stap die je gaat ondernemen, is het aanmaken van een bedrijfsprofiel. Klik hier om een bedrijfsprofiel aan te maken. Wanneer je deze hebt aangemaakt of al bezit, volgt hier het stappenplan om de kandidaat te vinden die jouw team versterkt!

1. Vacature aanmaken
Wanneer je jezelf hebt aangemeld bij LinkedIn met je bedrijfsprofiel, kan je beginnen met het plaatsen van de vacature. Klik op ‘voor bedrijven’ en daarna op ‘vacature plaatsen’. Vervolgens zie je de volgende koppen:

Stap 1: Vacature aanmaken LinkedIn

Functietitel: Vul hier zelf de functietitel in die geadverteerd moet worden. Ook kan er gebruik worden gemaakt van suggesties die LinkedIn voor je suggereert, op basis van een aantal letters of woorden.
Bedrijf: Vul hier je bedrijfsnaam in waar je de vacature voor opstelt. Ook hier kunnen een aantal letters of woorden worden ingevuld waar LinkedIn zelf suggesties voor geeft.
Soort werkplek: Hier zijn 3 soorten mogelijkheden om uit te kiezen: Op locatie, hybride of op afstand.
Locatie vacature: Vul hier in waar het bedrijf gevestigd is.
Soort baan: Hier zijn er 7 mogelijkheden om uit te kiezen: Fulltime, parttime, contract, tijdelijk, ander, vrijwilliger en stageplek.

Stap 2: invoeren Vacature LinkedIn

2. Beschrijving en vaardigheden toevoegen
Het is belangrijk om een duidelijk beeld te schetsen van de inhoud van de functie, de werkzaamheden, de arbeidsvoorwaarden en natuurlijk van jouw bedrijf. Hier is ruimte voor gemaakt in de beschrijving. In de beschrijving is een minimum van 200 letters vereist en een maximum van 10.000 woorden. Dit is hét moment om de perfecte kandidaat te enthousiasmeren en interesse te wekken. Denk dus goed na over de beschrijving, want dit maakt of kraakt niet alleen de vacature, maar ook het beeld over jouw bedrijf.

Op dezelfde pagina zie je ook de kop ‘Vaardigheden’. Hier kunnen maximaal 10 trefwoorden, oftewel vaardigheden, worden toegevoegd om de vacature zichtbaarder te maken voor de kandidaten die jij wil targeten. LinkedIn biedt ook de mogelijkheid om letters of woorden aan te vullen, waardoor de juiste vaardigheid gemakkelijk kan worden geselecteerd.

Voorbeeld: Ik wil vaardigheden toevoegen die passen bij een projectmanager. Dan zijn hier enkele vaardigheden die ik toevoeg die bij de kandidaten passen: Leiderschap, Communicatie, Plannen en organiseren, Tijdmanagement, Budgetbeheer, Probleemoplossing etc.

Stap 3: Vacature plaatsen

3. Toevoegen van screeningsvragen
Om de perfecte kandidaat te vinden, wil je zo veel mogelijk weten over deze persoon. Daarom is er op LinkedIn de mogelijkheid om screeningsvragen toe te voegen. Dit zijn vragen die ervoor zorgen dat jij op een efficiënte manier aan belangrijke informatie kan komen. Belangrijk hierbij is dat de juiste vragen worden gesteld die passen bij de functie- en werkcultuur. Alleen dan haal jij optimaal resultaat van deze optie in LinkedIn. Om tot de perfecte screeningsvragen te komen, helpen we je graag alvast een eindje op weg.

Sollicitanten ontvangen: Per e-mail of op een externe website. Per e-mail houdt in dat potentiële kandidaten via de mail binnenkomen en hier contact mee kan worden opgenomen. Een externe website betekent dat de geïnteresseerden worden omgeleid naar een pagina waar informatie kan worden ingediend. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste URL opgeeft waar de kandidaat heen moet worden gestuurd. 

Hoe meer screeningsvragen er opgesteld worden, hoe specifieker de doelgroep wordt. Denk daarom goed na over het aantal vragen dat je wilt gebruiken om de gewenste doelgroepgrootte te bereiken. 

LinkedIn heeft meer dan 15 screeningsvragen opgesteld die gebruikt kunnen worden. Bij elke vraag kan er worden gekozen voor 2 soorten antwoorden:

- Ja/nee: Hier moet de kandidaat met ja of nee antwoorden en kan er zelf ingesteld worden wat het gewenste antwoord is. Een voorbeeld hierbij is wanneer je wilt weten of iemand een rijbewijs heeft of niet.
- Numeriek: Er kan ook een cijfer aan worden gekoppeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een minimum aantal jaar werkervaring of een aantal km van locatie vandaan.

Per vraag kan er aangegeven worden of dit een vereiste kwalificatie is. De sollicitant moet dus over deze kwalificatie beschikken, anders wordt hij afgewezen en krijg jij diegene niet te zien. De kandidaten die alle vragen correct hebben beantwoord, worden naar jou doorgeschakeld zodat jij nooit een kandidaat mist! 

Stap 4: Contactgegevens Linkedin

4. Budget instellen
Nadat de screeningsvragen zijn ingevuld en de perfecte kandidaat bijna binnen is, ben je één stap verwijderd van het live zetten van de vacature. Het budget moet namelijk nog worden ingesteld. Hier kan er worden gekozen voor een gratis vacature of een betaalde vacature.
Voor nu kijken we naar een betaalde vacature. Hiermee kan namelijk sneller de perfecte kandidaat gevonden worden!

Bij het instellen van het budget, kan er gekozen worden voor ‘dagelijks’ of ‘totaal’. Bij het dagelijkse budget wordt er een bepaald bedrag per dag gespendeerd. Dit loopt door totdat je hem zelf stopzet of het saldo verbruikt is. Wanneer er voor totaalbudget wordt gekozen, maakt LinkedIn het bedrag op wat bij dagelijks is ingesteld, tot het limiet is behaald. Een voorbeeld hiervan is wanneer er voor €10 per dag wordt gekozen, met een totaal limiet van €300 dan zou de vacature 30 dagen actief zijn en dan aflopen. Vervolgens sla je het budget op en voeg je een betaalmethode toe om het bedrag te betalen. Yes! Je hebt een vacature geplaatst op LinkedIn, nu is het alleen nog wachten totdat de perfecte kandidaat op jouw vacature gaat reageren. 

Stap 5: Advertentiebudget op Linkedin

Op zoek naar expertise op het gebied van vacatures plaatsen op LinkedIn?

Is die perfecte kandidaat voor jou vinden, toch lastiger dan je van tevoren had gedacht? WeAchieve staat voor jou klaar om samen de perfecte kandidaten te vinden die jouw team versterken! 

Wij komen graag met je in contact!

Hoe plaats je een Vacature op LinkedIn | WeExplain Recruitment Kennisbank



Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Linkedin specialist staat klaar met tips over vacature plaatsen

Meer uit onze kennisbank



Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.